Çocuk hastalarda çok sık başvurduğumuz tedavi yönlemlerinden biridir. Öncelikle ‘A TİPİ MERKEZ’ olarak adlandırılan, anestezi uzmanı doktor eşliğinde, gerekli teknik ekip ve ekipmana sahip, Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış anestezi uygulamaya yetkisi ve donanımı olan diş merkezlerinde veya kurumsal hastahanelerde gerçekleştirilen bir uygulamadır.
Çocuk diş doktorunuz sizler kliniğe girdiğiniz ilk andan itibaren çocuk hastasını gözlemlemeye başlar. Çocuk hasta ile hekimin tanıştığı ilk seanstan itibaren değerlendirmeye alınan bu süreç aslında hızlıca alınan bir karar değildir.
Çocuğun kooperasyon düzeyi, kaygı seviyesi, yaşı, geçmişteki diş hekimi tecrübesi, planlanan tedavinin niteliği (Kaç dişe müdahale edilecek? Çürüklerin derinlik seviyesi nedir? Kaç kez lokal anestezi ihtiyacı olacak? Kanal tedavisi uygulanacak diş var mı varsa kaç adet? Olası dudak/yanak bölgesi uyuşukluk hissini tolere edebilecek mi? vb) gibi birçok açıdan değerlendirilen geniş bir penceredir.
Aile ile iş birliği halinde götürülmesi gereken bu süreçte ailenin, hekimin uygun gördüğü seans aralıklarına uyum sağlaması ve sabırlı olması çok önemlidir. Bu değerlendirme sonrasında, klinik ortamda, diş hekimi koltuğunda tedavinin mümkün olmadığı çocuklarda genel anestezi yöntemine başvurulur.
Anestezi kararı verildikten sonra hekiminiz bu işlemin hangi merkezde uygulanacağı, o gün nelere dikkat edileceği, öncesi / sonrası hususlar konusunda sizlere detaylı bilgilendirme yapacaktır. Bu uygulamada çocuğun operasyon öncesi hazırlanması, uyutulması & uyandırılması, operasyon süresince bilfiil takip ve kontrolü, tedavi sonrası iyileşme ve taburcu edilme durumu anestezi uzmanı ve ekibi tarafından gerçekleştirilir. İşlem süresince planlanan diş tedavileri ise çocuk diş hekimi ve ekibi tarafından organize ve olabildiğince hızlı bir şekilde gerçekleştirilir.
Tedavi sonrasında hekiminizin uygun gördüğü aralıklarla rutin kontroller gerçekleştirilir. Düzenli kontrol bu sürecin en önemli basamağıdır. Ailenin iş birliği bizler için çok kıymetlidir. Evdeki beslenme düzeninin, ağız hijyeni alışkanlıklarının idealize edilmesi aile tarafından gerçekleştirilmelidir ve düzenli olarak tedaviyi gerçekleştiren hekim tarafından kontrol edilmelidir. Bu kontrol seansları aynı zamanda çocuğun sık sık diş hekimi ortamına girip çıkmasını dolayısıyla ortama ve ekibe alışmasını sağlayacak; uzun vadede olası bir tedavi ihtiyacında adaptasyonu kolaylaştıracaktır.
Bununla birlikte hekiminiz düzenli aralıklarla profesyonel koruyucu diş hekimliği uygulamalarını da gerçekleştirecektir ve bu sayede tekrar çürük oluşma riski minimuma indirilmiş olacaktır.
Not: Bu içerik genel bilgi amaçlıdır ve bir diş hekiminin önerilerinin yerine geçmez. Herhangi bir diş sağlığı sorunu için bir diş hekimine danışmanız önemlidir.
Book a visit to DentiCare, simply fill out the form below and we will contact you back regarding the intervention you require.